Nordic Walking groep "de Schuilplaats"


Welkom bij NW-groep "de Schuilplaats" !!

Meteen naar de wandeltochten? Klik op de blauwe WALKER bovenaan in het Menu in de linkerbalk.Wat doen we zondagmiddag? Wij organiseren twee maal per maand een prachtige wandeltocht (tussen de 4 en 8 KM) door de Brabantse natuur in onze omgeving, en staan af- en toe even stil bij een bezienswaardigheid of interessant object. We eindigen onze tochten met een lekker kopje koffie of een glaasje in een herberg of boerderijterras. Hier borrelen de belevenissen of sterke verhalen naar boven!

Zin om eens mee te lopen met onze gezellige groep? Wees van harte welkom! Meelopen zonder
stokken? Ook prima. Voorop staat dat je een fijne en gezonde middag zult beleven.

Wij organiseren ook geheel vrijblijvende clinics (praktijkles) voor het lopen met stokken.
Wat is het verschil en wat merk je als je die stokken goed gebruikt? Merk zelf het verschil!

De Nordic Walking groep kent geen lidmaatschap, iedereen loopt geheel vrijblijvend mee. Als je belangstelling hebt, kom dat gewoon naar het STARTpunt van het betreffende weeknummer. Wij zijn ook  bereikbaar via het e-mail adres:  nwgroep@gmail.com  Tot ziens!Nieuws ...
Kijk bij een bezoek aan deze website altijd even op onze Nieuws pagina

Hoe het allemaal begonnen is ...
In deze tijdsperiode van overvloed, verregaande automatisering en mechanisatie, worden mensen steeds ongezonder door weinig lichamelijke inspanning en meer kans op stress situaties dat kan leiden tot een z.g.n. "burn-out" of andere lichamelijke klachten. Advertenties staan vol met artikelen over gezondheid en methodes om je gewicht te beperken, al dan niet in de vorm van allerlei pillen en kuren met meestal een ongewenst jo-jo effect. Dit effect was in december 2006 de aanleiding om te reageren op een advertientie in het lokale weekkrantje om een proefles Nordic Walking te volgen, georganiseerd door de Rabobank Best. Ik moest hierbij wel enige schroom overwinnen om deze stap te zetten in deze tot dan toe nog onbekende nieuwe rage van langlaufen zonder sneeuw, bedoeld voor de wat ouderen onder ons ...

Ontdekking ...
Maar het bleek al gauw dat het hier ging om een geheel nieuwe manier van een gezonde sport beoefenen! En als je nog nooit een actieve sport beoefend hebt, en weinig lichamelijke conditie hebt, dan kun je gemakkelijk op een laag niveau instappen in de wereld van Nordic Walking. Kortom het beviel ons zo goed, dat we ons hebben opgegeven voor de 6 lessen die je toch minimaal moet volgen om in deze sport goed bezig te kunnen zijn. Want, wat zien we nog veel mensen een verkeerd gebruik maken van de bij deze sport benodigde stokken! Bij zo'n verkeerd gebruik heb je alleen maar last van het meeslepen van deze stokken en kun je ze beter thuis laten. By the way, deze stokken worden in de Nordic Walking sport POLES (spreek uit: pools) genoemd. Wij zullen de stokken daarom in het kader van de professionaliteit van deze website in het vervolg "poles" noemen. Het zijn namelijk geen gewone stokken, of wandelstokken, maar speciaal ontworpen Nordic Walking poles die aan bepaalde eisen moeten voldoen. Deze bijzondere eisen waaraan de NW poles moeten voldoen zijn uitermate belangrijk en essentieel om de Nordic Walking wandelsport goed te kunnen uitoefenen, om uitermate veel profijt te kunnen hebben van de poles. Maar daarover verder meer in de betreffende rubrieken (hoofdstukken) op deze website. (zie oa. de rubriek "Materiaal")
Van start ...
Na het volgen van de benodigde lessen kun je gaan lopen en aan wandeltochten deel gaan nemen! Maar om dit alles (deze openbaring) voor onszelf te houden was een slechte zaak. Wij wilden dit graag delen en deze gezonde sport meer bekendheid geven! Ook is het natuurlijk veel fijner om gezamelijke tochten te kunnen ondernemen om optimaal te kunnen genieten. Uiteraard kun je indien gewenst ook individueel wandeltochten gaan ondernemen, niet iedereen is het zelfde. Kies in een vrij uurtje dan gerust één van onze prachtige wandeltochten!

Omdat wij naast lichamelijke conditieverbetering ook geestelijke ontspanning willen bevorderen om zodoende sterker in deze maatschappij te kunnen staan hebben we ter afsluiting van iedere wandeltocht ook een ontspannings moment willen inbouwen in de vorm van een "Après Nordic" moment.

Wat wij hebben willen delen zijn een aantal aspecten van deze prachtige wandelsport, namelijk;
 • Gezond bezig zijn en de lichamelijke conditie verbeteren
 • Elkaar beter leren kennen, samenbinding
 • Genieten van de natuur en kennis hierover delen
 • Openstellen voor alle belangstellenden en toegankelijk voor ongeoefenden
 • Wandeltochten in verschillende afstanden, geschikt voor beginners en gevorderden
 • We beoefenen de Nordic Walking techniek op "Gezondheidsniveau" (zie uitleg over de niveau's)
 • Geheel vrijblijvend deelnemen, geen lidmaatschap en geen contributie
 • Afwisselende wandeltochten door allerlei natuurgebieden in een wisselende omgeving
 • Geestelijke ontspanning in de vorm van een Après Nordic moment
 • We staan open voor suggesties, ideeën en nieuw ontdekte wandeltochten
 • We hopen dat alle deelnemers een geweldig fijne sport- en ontspanning te kunnen bieden!

Oprichting Nordic Walking groep "de Schuilplaats"...
De eerste informatieve bijeenkomst van "Nordic Walking groep de Schuilplaats" was op 25 Januari 2007 met een algemene informatie avond in baptistengemeente "de Schuilplaats" te Eindhoven. (oprichting) Sindsdien bestaat er grote belangstelling voor deze vorm van wandelsport. Even weg uit de hectiek van alledag, elkaar ontmoeten, sportief- en gezond bezig zijn en plezier beleven! Op de informatieavond waren 25 belangstellenden van binnen- en buiten de baptistengemeente. Voordat de eerste praktijkles van start ging, op zaterdagochtend 17 februari hadden zich al 53 mensen aangemeld! Met enige haast werden voor alle deelnemers NW-poles (met korting) ingekocht bij een erkende Fizan poles handelaar in Nuenen. Deze konden gelukkig snel alle gewenste maten leveren. (deze pole staat afgebeeld in de kantlijn van onze welkomstpagina van de website. Met een groot deel van de aspirant Nordic Walkers hebben we de eerste praktijkles volbracht bij Joe Mann te Best, waarna er nog een aantal volgden. De eerste NW informatie- en tochten werden via email en A4tjes verspreid onder de deelnemers. Al gauw hebben we hierna de NW website opgezet om te kunnen voorzien in alle NW informatie.


Deelname aan onze Nordic Walking groep is vrijblijvend en geeft geen verplichtingen. Aan- of afmelding is niet nodig. Een goed humeur wordt natuurlijk op prijs gesteld! Alle belangstellenden mogen de wandeltochten met ons meebeleven!

Belangstelling?
Indien je belangstelling hebt voor onze Nordic Walking groep raden wij aan de informatieve pagina's op deze website nader te bekijken en eventueel te bestuderen. Zie dan vooral de hoofdstukken; Algemene info, Materiaal, Techniek en Praktijkles. (zie Menu keuze hiernaast)
Indien gewenst hopen we nieuwe- of herhalingspraktijklessen te houden op de lokatie "Joe Mann" te Best.
Om te kunnen "proeven" of het een geschikte sport voor je is en om te zien of het bevalt, kom dat gerust vrijblijvend naar één van onze eerstvolgende wandeltochten, zie "Programma" of click op de blauwe Nordic Walker in het Menu hiernaast. Je kunt dan een wandeltocht meemaken, eventueel zonder stokken (poles) en kunt dan alle informatie verkrijgen over Nordic Walking, onze wandelgroep en de mogelijkheid tot het volgen van de Nordic Walking praktijkles (clinic)

Om even over na te denken ...
Het tijdperk waarin wij leven is een heel bijzondere enerverende tijd! We staan daar zelf niet bij stil omdat wij zelf in die tijd leven. Maar denk eens even na over het volgende;
3000 jaar voor Christus waren er al huizen, schepen, en wagens met paarden. In de tijd van onze (over) grootouders,  eind 1800, waren er ook alleen nog maar huizen, schepen, en wagens met paarden. Vanaf dat moment, na het uitvinden van de stoommachine, gaat alles in een enorme stroomversnelling!!

Nu hebben we, huizen, schepen, en hybride voertuigen, vliegtuigen, raketten, computers, radio en televisie, telefoon, robots, ruimtestations, mobiele telefoon (mobieltjes) enz. enz. enz. Er worden dagelijks nieuwe ontwikkelingen aan toegevoegd!

Kijk ook maar eens naar de real time wereld cijfers:  http://www.worldometers.info/

We kennen op dit moment ook helaas alle negatieve gevolgen van alle vooruitgang, zoals de luchtvervuiling, overmatige consumptie van energiebronnen etc.

Er gebeurt enorm veel op dit moment. De gehele aardbol is heel klein geworden en met een paar muisklikken te bereiken! Ook nemen oorlogen en natuurrampen toe, zoals in de bijbel staat aangegeven; Let op de tekenen der tijd! Zoals voorzegd zal er een tijdperk aanbreken van de antichrist, als oplosser van alle problemen verschijnt hij als wereldleider op het toneel. Maar wij verwachten bovenal de wederkomst van onze Here Jezus als redder. Er gaat uiteindelijk een heel nieuw tijdperk intreden, zonder oorlog en verdriet. Zal onze generatie dat gaan meemaken?

Vroeger ...
In de oudheid liepen pelgrims en herders met een stok of staf. In de tijd dat alle afstanden te voet moesten worden afgelegd had men meestal een stok (of stokken?) bij zich. (alleen de rijken konden zich een paard- of paard- en wagen veroorloven) De stokken werden aangewend om het lopen te vergemakkelijken en eventuele wilde dieren op afstand te houden. We weten het niet precies, maar wat we wel weten is dat Nordic Walking stokken (poles genaamd) het lopen over afstanden aanzienlijk vergemakkelijkt.

Alle teksten in de Bijbel, Gods Woord, die gaan over wandelen zijn meestal bedoeld in figuurlijke zin, ze gaan vaak over onze levenswandel. Het leven is eigenlijk ook een wandeltocht naar het uiteindelijke doel. Een toepasselijke tekst hebben we gevonden in het boek der Psalmen, Hoofdstuk 56 het 14e vers;"U hebt mijn leven aan de dood ontrukt,
mijn voet voor struikelen behoed.
Nu kan ik wandelen onder Gods hoede
in het licht van het leven"


Update 20120428 ©ALdF WebDesign Mei 2008